Projecte
REST-COAST – Restauració a gran escala dels ecosistemes costaners a través de la connectivitat dels rius al mar
El projecte REST-COAST demostra que la restauració costanera a gran escala pot ser una solució de baixa petjada de carboni per a l’adaptació climàtica i la reducció del risc de desastres en sistemes costaners amenaçats, combinada amb una millora de la seva biodiversitat i prestació de serveis ecosistèmics.
Aquesta solució es basa en una “Revolució de la Restauració” per superar els obstacles actuals i millorar les intervencions de restauració costanera a través de noves eines tècniques, financeres, de gestió i transferència, alineades amb les necessitats de les regions costaneres vulnerables i la societat.
Durant el projecte es desenvolupen diverses accions de restauració en nou llocs pilot, amb diferents ecosistemes i situacions socioeconòmiques i de governança per millorar les pràctiques i tècniques de restauració costanera.
D’una banda, REST-COAST genera dades i noves eines de modelatge per avaluar la reducció de riscos a diferents nivells de canvi climàtic per proporcionar estimacions de risc consistents a través d’escales de temps i reduir les barreres financeres, socials i polítiques per a la restauració a gran escala. D’altra banda, es treballa en el disseny d’acords financers i de plans de negoci innovadors i sostenibles per escalar la restauració.
Amb els resultats del projecte, REST-COAST desenvoluparà un pla escalable per a l’adaptació costanera a través de la restauració a gran escala basat en compensacions i sinergies entre la biodiversitat i el desenvolupament socioeconòmic, amb l’objectiu de desenvolupar solucions financerament viables que incorporin serveis ecosistèmics resilients al clima.
A més, es co-dissenyaran acords i polítiques de governança innovadors per superar les barreres actuals de la restauració a gran escala i promoure canvis transformadors en la governança a tots els nivells, des del local fins al nacional i a nivell de la UE.
Finalment, el projecte REST-COAST dona suport a la transformació social i el compromís del Green Deal mitjançant una nova plataforma digital, un comptador de petjada de carboni i una nova aplicació i videojoc sobre la descarbonització de l’adaptació costanera.
El consorci de REST-COAST, liderat pel Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya i en el qual participa Eurecat a través de la Línia de Canvi Climàtic de l’Àrea de Sostenibilitat liderant la implementació de les activitats de restauració als diferents pilots del projecte, està format per 38 organitzacions d’11 països diferents.