El Centre en Resiliència Climàtica és una iniciativa de col·laboració publicoprivada liderada pel centre tecnològic Eurecat, juntament amb l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili, i en col·laboració amb altres institucions i entitats vinculades fermament a la recerca, la innovació, l’empresa  i el territori i amb una preocupació i compromís decidit en la mitigació al canvi climàtic i la sostenibilitat.

Ciència i tecnologia

Eurecat és el centre tecnològic més punter de Catalunya i la segona organització d’investigació privada més gran de al sud d’Europa. Eurecat reuneix més de 750 professionals i dona servei a més de 1.700 empreses, participa en més de 200 projectes d’R+D+I nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off.

Eurecat treballa en el desenvolupament de tecnologia per promoure l’economia circular per garantir l’accés als recursos i la qualitat mediambiental, i també en noves solucions per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic. L’enfocament multitecnològic d’Eurecat permet afrontar reptes complexos i contribueix a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

La Universitat Rovira i Virgili es compromet amb la seva responsabilitat social i participa activament en el desenvolupament de noves investigacions que permeten assolir una millor qualitat de vida.

Aquesta activitat la realitza el personal investigador de la URV a través de les estructures d’R+D+I, més d’un centenar. La funció d’aquestes estructures és fer recerca bàsica i aplicada, proporcionar assessorament tècnic, impulsar l’actualització i renovació tant científica i pedagògica, i potenciar la formació permanent.

AA.PP.

ajuntament amposta

Situada al Delta de l’Ebre, el municipi disposa d’un entorn ideal per gaudir de la natura i els esports d’aventura a una terra rica en fauna i flora.

Ofereix als el visitant diverses rutes i activitats per descobrir el seu entorn natural i esportiu, amb edificacions singulars, empremtes modernistes i tradicions que es mantenen intactes.

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) és un òrgan col·legiat, creat el 1998, que té com a funció assessorar el Govern en l’àmbit de el desenvolupament sostenible i, especialment, en la integració de la sostenibilitat en les polítiques, instruments de planificació territorial i sectorial, en projectes legislatius i normatius i en projectes o iniciatives estratègiques que impulsa.

També analitza les polítiques estratègiques per al desenvolupament sostenible impulsades pel Govern, especialment les relatives a l’energia, l’aigua, la seguretat alimentària, el canvi climàtic i l’economia verda, i formula propostes en aquests àmbits, a més d’assessorar-el al disseny i l’execució d’actuacions per a promoure l’educació per a la sostenibilitat.

Finalment, el CADS promou la transferència de coneixement i el diàleg entre el Govern, el món acadèmic i la societat civil en l’àmbit de el desenvolupament sostenible i la implicació dels sectors econòmics i socials en el procés de desenvolupament sostenible de país. Des 2017 dóna suport a Govern en relació a l’Agenda 2030 i des de 2004 és membre de la xarxa europea de consells assessors en medi ambient i desenvolupament sostenible (EEAC).

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) és l’ens encarregat de prestar serveis als ajuntaments de les Terres de l’Ebre en matèria de recollida de residus, sanejament, salubritat pública, gestió forestal i gestió de la marca Terres de l’Ebre , Reserva de la Biosfera. Amb seus a Amposta i Tortosa, té una trentena de treballadors i l’organisme ha adquirit un triple compromís: Compromís amb les persones, les administracions locals i, sobretot, amb el territori.

El COPATE es va constituir el 2014 i va aglutinar el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code), el Consorci per a la gestió de residus del Montsià; el Consorci de Residus del Baix Ebre (rebés), el Consorci per a la gestió de la Serra de Cardó-Boix i el Consorci dels espais naturals del Montsià.

Entitats i fundacions

El CREAF és un centre de recerca públic dedicat a l’ecologia terrestre i l’anàlisi del territori, que produeix coneixements i metodologies per a la conservació, la gestió i l’adaptació de el patrimoni natural als reptes ambientals.

Al CREAF treballen unes 200 persones dedicades a estudiar la biodiversitat, el canvi climàtic, el funcionament dels ecosistemes i l’observació de la terra. Situat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​el centre es va fundar el 1987 com un consorci entre la UAB, la UB, el CSIC, l’institut d’Estudis Catalans i la Generalitat de Catalunya. Centre RECERCA guardonat amb el segell d’excel·lència científica Severo Ochoa.

La Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP) és una fundació privada sense ànim de lucre amb seu a l’edifici de la Pedrera (Patrimoni Mundial de la UNESCO). És una fundació que treballa de forma proactiva per ajudar a construir un futur millor i més just per a les persones.

Treballa principalment en els àmbits de: benestar social, cultura, natura i medi ambient, coneixement i educació, i alimentació i nutrició.

La FCLP també s’ha convertit en un referent de promoció de l’talent, les vocacions científiques, tecnològiques i mediambientals, així com en el suport educatiu per ampliar les oportunitats. A través de la nova proposta formativa “Science Academy”, ofereix una gran varietat de programes científics que responen als reptes d’una nova era. Es treballa amb excel·lència, rigor i passió per promoure l’esperit crític, la curiositat, la creativitat, la innovació i l’apoderament de milers de nenes, nens, joves i professionals de Catalunya i de tot el món.

La FCLP és també el principal propietari privat de boscos a Catalunya, amb la seva pionera “Xarxa d’Espais Natura”, una xarxa de protecció privada de 27 espais naturals (més de 8.000 hectàrees) amb l’objectiu de preservar el seu patrimoni natural, restaurar i millorar la biodiversitat i els seus paisatges, i proporcionar oportunitats de treball per a les persones que viuen a prop d’aquests territoris. Tots aquests espais estan dins de la Xarxa Natura 2000 i reben més de 400.000 visitants a l’any. Dos d’ells, se situen al Delta de l’Ebre: el centre d’educació ambiental MónNatura Delta, i la llacuna de l’Alfacada.

FCLP porta més de 20 anys treballant en l’educació i sensibilització ambiental amb multitud de programes diferents per aconseguir un estil educatiu únic i destacat i transmetre els valors de la natura per aconseguir un canvi efectiu en la societat respecte a la natura i el medi ambient.

La Fundación Empresa y Clima és una organització sense ànim de lucre que treballa per al lideratge i compromís empresarial en la lluita contra el canvi climàtic. 

Des de la FEC ajudem a planificar i invertir en una economia baixa en carboni, impulsant estratègies de mitigació i enfortint la seva capacitat d’adaptació als efectes de l’canvi climàtic.

La FEC representa a empreses de totes les mides i sectors, líders i referents per integrar en el seu ADN polítiques que impulsin l’acció climàtica.

observatori ebre

L’Observatori de l’Ebre és un institut de recerca fundat el 1904 amb l’objectiu inicial d’estudiar les relacions Sol-Terra. Actualment realitza investigació i observació geofísica, amb dues línies d’investigació competitives internacionalment, un centrada en l’estudi del Geomagnetisme i l’Aeronomia i l’altra focalitzada en la Hidrologia Física i el Canvi Climàtic.

L’Observatori posseeix un patrimoni observacional de valor incalculable, amb sèries històriques, com les meteorològiques, que són de les més llargues de Catalunya i Espanya.

seo bird life

SEO/BirdLife és l’ONG ambiental degana a Espanya. Fundada el 1954, la nostra missió segueix sent la mateixa des de llavors: amb els ocells com a bandera, volem conservar la biodiversitat amb la participació i implicació de la societat. El nostre interès és el benestar humà i la conservació de l’món natural. A SEO/BirdLife encomanem naturalesa i donem ales a la ciutadania. És la representant de BirdLife International a Espanya, una federació que agrupa les associacions dedicades a la conservació de les aus de tot el món.


És la major organització global de conservació d’aus i natura, compta amb representants a 121 països i mobilitza aproximadament 13 milions de socis i simpatitzants a tot el món.