UN CANVI DE PARADIGMA

Investigació aplicada per crear un model de sostenibilitat real

El Living Lab Ebre Bioterritori neix com a resposta a la necessitat de crear i desplegar un nou model de governança i territori que protegeixi el Delta de l’Ebre integrant a tots els sectors socioeconòmics que formen part de l’espai natural

Canvi transformador

Fem ús d’eines participatives per redefinir, co-crear i planificar propostes centrades en la sostenibilitat i resiliència del Delta de l’Ebre​​

Projectes amb potencial

Combinem diferents iniciatives que impliquen a tots els agents naturals; des de l’agricultura i el turisme fins als ecosistemes marins i costaners

Consens amb actors implicats

Posem en marxa els mecanismes necessaris per consensuar una transició ecològica de la mà de tots els actors i persones que hi formen part

El Delta de l'Ebre, un espai en emergència climàtica

El Delta de l’Ebre és un dels àmbits naturals de major rellevància de la costa catalana i, a la vegada, un dels ecosistemes més vulnerables per la seva escassetat d’aigua i sediments.

La regressió litoral, la subsidència, la salinització, l’estrès hídric o la pèrdua de biodiversitat són alguns dels efectes provocats per l’impacte del canvi climàtic que més conseqüències han causat al territori.

La petjada de l’escalfament global ha estat determinant en l’agricultura i la biodiversitat del Delta afectant greument a la seva activitat econòmica.

La gestió i el consens d’un pla que redefineixi un nou model de territori sostenible és clau per garantir la supervivència del Delta

Impuls a la transició ecològica

Un espai d'innovació participada per fer front al canvi climàtic

Volem generar i fomentar un canvi transformador de territori centrat en la sostenibilitat efectiva. Per aconseguir-ho, dibuixem dos principals horitzons de treball interrelacionats entre ells

Teixit socioeconòmic

Activem els mecanismes per transicionar cap a un model de postcreixement més just social i ambientalment

Natura

Treballem per la restauració i conservació d'ecosistemes mitjançant solucions basades en la natura (Nature Based Solutions)

Projectes i iniciatives clau

El projecte Bioresilmed té com a objectiu fomentar la bioeconomia i la resiliència climàtica en els paisatges mediterranis sobre la base del coneixement científic i el co-disseny amb els actors socioeconòmics.

El Living Lab pretén el desenvolupament compartit de nous models de negoci centrats en la bioeconomia, aprofitant la restauració del patrimoni natural i potenciant les activitats tradicionals resilients.

El projecte REST-COAST té com a objectiu demostrar el paper fonamental de la restauració costanera com a solució a la minimització de la petjada de carboni per a l’adaptació climàtica. És pretén reduir el risc de desastres en sistemes costaners amenaçats, juntament amb una millora de la seva biodiversitat i prestació de serveis ecosistèmics.

El Living Lab intervé mitjançant la creació d’un espai nou de governança on els diferents actors clau estan implicats en la cerca i articulació del consens en l’àmbit de la restauració costanera.

El projecte CLIMAS vol donar suport a una transició cap a la resiliència climàtica mitjançant el co-disseny d’un innovador toolkit d’adopció climàtica orientat a problemes. El toolkit en qüestió es basa en l’aplicació de valors, mètodes de design thinking i mecanismes de ciència ciutadana.

El Living Lab co-crea una eina de ciència ciutadana per a les assemblees climàtiques.

El Projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) Ebre Bioterritori afavoreix la transició sistèmica cap a un model d’explotació sostenible del capital natural, articulant un entorn d’innovació estable en el conjunt de les Terres de l’Ebre.

El Living Lab forma part d’un dels objectius clau del PECT, ja que esdevé l’espai físic de referència al territori on es portaran a terme les diferents activitats d’investigació amb un abordatge científic i multi-actor

El projecte IMPETUS té com a objectiu accelerar la resposta d’Europa al canvi climàtic i convertir els compromisos en accions concretes, desenvolupant mesures innovadores per fer que les seves regions siguin més resilients.

Actualitat

Eurecat participa en el PECT Ebre Bioterritori, que suposarà una inversió de més de 3 milions d’euros

El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Bioterritori, coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i finançat en un 50 per cent a través dels fons europeus FEDER, amb l’objectiu de potenciar models de negoci innovadors i sostenibles a les Terres de l’Ebre. En concret, Eurecat porta endavant…

Llegeix més

Inaugurat el Living Lab Ebre Bioterritori a Amposta, el primer de la xarxa del Centre en Resiliència Climàtica per fer front a l’emergència climàtica

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, acompanyats del president del centre tecnològic Eurecat, Xavier Torra, i el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, han visitat avui les instal·lacions del Centre en Resiliència Climàtica (CRC), amb seu a Eurecat Amposta, on han inaugurat el Living Lab…

Llegeix més