El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Bioterritori, coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i finançat en un 50 per cent a través dels fons europeus FEDER, amb l’objectiu de potenciar models de negoci innovadors i sostenibles a les Terres de l’Ebre.
En concret, Eurecat porta endavant el Living Lab Delta de l’Ebre, que es posarà en marxa al centre Eurecat d’Amposta, on s’habilitarà un espai per investigar i proposar solucions innovadores amb la metodologia de cocreació, codisseny i cogestió amb els agents socioeconòmics sobre els següents eixos temàtics: adaptació i mitigació del canvi climàtic; infraestructures verdes; gestió de l’aigua i sediments al tram final de l’Ebre i ecoturisme i turisme responsable. Entre altres actuacions, es muntarà un laboratori ambiental d’ecosistemes aquàtics i es reorganitzarà el magatzem per tal d’instal·lar i posar en marxa equipament d’experimentació i disseny d’infraestructures verdes.
El Living Lab Delta de l’Ebre, que esdevindrà l’espai físic de referència al territori per allotjar les activitats de descoberta emprenedora, formarà part de la xarxa de Living Labs que impulsarà el Centre en Resiliència Climàtica (CRC) arreu de Catalunya. El Centre en Resiliència Climàtica, liderat per Eurecat, és un centre d’excel·lència referent a Catalunya i rellevant a nivell internacional, nascut amb l’objectiu d’impulsar la recerca i la innovació en l’adaptació a l’emergència climàtica, així com cercar solucions transformadores per transitar cap a desenvolupament sostenible i la digitalització.
El PECT, té com a fil conductor l’aprofitament del capital natural de les Terres de l’Ebre per incrementar la competitivitat de les empreses ebrenques a través de l’impuls de models de negoci sostenibles. En aquest sentit, els socis d’aquest projecte representen totes les tipologies d’actors de la quàdruple hèlix: l’administració pública, el sistema R+D+I, el sector productiu i empresarial i la societat civil.
En conjunt, el projecte PECT Ebre Bioterritori, amb un pressupost de 3,1 milions d’euros, ha estat subvencionat al 50 per cent per la Generalitat de Catalunya, a través de la convocatòria de projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), emmarcats en la RIS3CAT i cofinançats pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020.