El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort; l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i Francesc Santasusana, membre del Patronat i de la Comissió Executiva d’Eurecat, han inaugurat avui el nou Edifici Llavor del Centre en Resiliència Climàtica (CRC), a Amposta, una construcció singular, capdavantera a Catalunya, de concepció sostenible i circular que albergarà les activitats que duu a terme el CRC per potenciar la lluita contra l’emergència climàtica i la transició ecològica a Catalunya, Espanya i la Mediterrània, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació.
Es tracta d’una construcció de dues plantes, sensoritzada i de consum mínim d’energia (nZEB), basada en l’ús intensiu de materials sostenibles i reciclats. L’edificació està concebuda com un edifici demostrador (Test Bed) per a noves tecnologies d’embolcalls d’edificis a escala real i té una orientació òptima, amb una façana totalment exposada al vent i una altra a la incidència solar.
El nou Edifici Llavor és un projecte d’arquitectura sostenible i utilitza estructures de fusta i tècniques de construcció en sec que el doten d’una gran versatilitat i possibiliten que en el futur pugui ser desmuntat i reutilitzat. A més, en destaca la tarima de la terrassa, en la qual el 50 per cent del material utilitzat està compost de fibres vegetals reciclades procedents de pellofa d’arròs del delta de l’Ebre i amb reforç mineral, el que genera una empremta ecològica mínima i li proporciona un llarg cicle de vida. Així mateix, en disposar de façanes intercanviables, l’edificació permet als arquitectes realitzar experiments sobre el comportament de materials diversos i la seva interacció amb els usuaris i l’entorn.
“És una sort poder comptar amb aquest centre que posi la llum i el coneixement necessari des del punt de vista científic i tecnològic per avançar en aquest camí tan complex com necessari de lluita contra un canvi climàtic, que ens afecta en múltiples vessant de les nostre vides. I a més, fer-ho des d’aquí, per tot el que significa, territori, innovació, sostenibilitat des del Delta i les Terres de l’Ebre ens remarca l’ambició del repte que tenim al davant”, ha destacat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.
“És un orgull tenir un centre com el CRC a Amposta. Un espai des d’on investigar i innovar per fer front i adaptar-nos a l’emergència climàtica que viu el planeta. Amposta som l’únic municipi de les Terres de l’Ebre adherit a l’Aliança Catalunya 2030 i, que des d’aquí, s’investigui per a ser més resilients al canvi climàtic i contribuir al desenvolupament sostenible està completament alineat amb el que volem ser com a ciutat”, ha subratllat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.
Segons ha assenyalat el director científic del Centre en Resiliència Climàtica i director de la Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, Carles Ibáñez, el nou Edifici Llavor “ha estat plantejat a partir d’una arquitectura emblemàtica, innovadora i eficient que vol ser exemple de sostenibilitat, en sintonia amb la tasca que duu endavant el CRC de proposar i aportar solucions per a la resiliència climàtica”.
En paraules del director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, la inauguració ha suposat “més espai sostenible per a l’activitat del CRC, que ha arribat als dos anys de recorregut, amb projectes molt rellevants al servei de la societat i de l’empresa per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic, com el Living Lab Ebre Bioterritori, un espai de referència per a l’emprenedoria on proposar noves solucions mitjançant la metodologia de co-creació, co-disseny i co-gestió amb els agents socioeconòmics del territori”.
Per a Xavier López, “el Centre en Resiliència Climàtica és una mostra més de la filosofia i esperit de col·laboració d’Eurecat amb tots els agents empresarials i públics, per donar resposta de forma integrada als reptes que se’ns plantegen com a país davant el canvi climàtic”. Amb aquesta finalitat, “sumem el millor talent i les capacitats singulars de diferents actors per generar coneixement i aportar solucions mitjançant innovació tecnològica de valor i de forma sostenible”, ha afegit.
“Les Terres de l’Ebre es refermen en la seva especialització en resiliència climàtica, amb el CRC com a pal de paller del territori i de tot Catalunya”, ha continuat el coordinador del CRC i director de la unitat de Desenvolupament Corporatiu d’Eurecat, Juanjo Martín, qui ha posat en relleu que “es preveu que aquest nou edifici i les seves capacitats a nivell experimental permetin captar futurs projectes d’R+D+I a nivell català, estatal o europeu, i portar a terme més projectes amb les empreses i agents del territori”.
D’acord amb Francesc Santasusana, “el nou Edifici Llavor i l’aposta d’Eurecat per les Terres de l’Ebre, és una mostra més del compromís natural del centre tecnològic amb els reptes i necessitats dels diferents territoris de Catalunya, treballant per la prosperitat i el benestar de la societat”. Segons ha remarcat, “les Terres de l’Ebre són el territori que més està ja patint els efectes del canvi climàtic. Des d’aquí, construïm, generem valor donant respostes i pretenem ser el referent tecnològic per a tot Catalunya en matèria de resiliència climàtica”.
La construcció ha suposat una inversió de 450.000 euros, que han estat finançats per Eurecat, amb contribucions de l’Ajuntament d’Amposta, i també per la Comissió Europea, dins del projecte europeu H2020 iClimaBuilt, centrat en el desenvolupament de materials innovadors d’aïllament i d’emmagatzematge d’energia en embolcalls d’edificis que tinguin capacitats d’adaptació al clima, en el qual hi han participat l’Àrea de Sostenibilitat i les unitats d’Innovació de Producte i Infraestructures d’Eurecat.
Les entitats impulsores del Centre en Resiliència Climàtica són, a més d’Eurecat i l’Ajuntament d’Amposta, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, UAB), la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), la Fundación Empresa y Clima (FEyC), l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLife, el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC, UPC) i l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC).
Workshop per enfortir la resiliència davant el canvi climàtic
La inauguració de l’Edifici Llavor del Centre en Resiliència Climàtica s’ha dut a terme en el marc del Primer Workshop del Centre en Resiliència Climàtica, que s’ha celebrat els dies 26 i 27 d’octubre a la nova seu del CRC. Ha estat un workshop en el qual el primer dia els socis del CRC han reflexionat sobre la nova estratègia d’R+D+i del centre, i el segon dia, conjuntament amb el món empresarial, l’Administració i altres agents del coneixement, la tecnologia i la innovació s’han trobat per analitzar i compartir experiències de cara a enfortir la seva resiliència davant el canvi climàtic.
Carles Ibáñez ha explicat que “en aquest sentit, el Centre en Resiliència Climàtica fa dos anys que treballa en el desenvolupament de solucions multitecnològiques robustes i innovadores per a l’adaptació i mitigació, a partir de solucions basades en la natura, tecnologies de l’aigua, observació de la terra, de sòl i sediments, Intel·ligència Artificial i Big Data, robòtica aplicada, economia circular i eficiència energètica, entre d’altres disciplines”.
En aquest període, el CRC ha estat participant en projectes consorciats importants, com ara el projecte Bioresilmed, fomentant la bioeconomia al Delta i el plantejament d’esquemes de compensació d’emissions de CO2; el PECT EbreBioterriotri, per al co-disseny d’un pla d’infraestructures verdes i usos ecoturístics del delta de l’Ebre, o IMPETUS, un projecte col·laboratiu internacional per al desenvolupament, validació i implementació d’accions d’adaptació al canvi climàtic, entre d’altres.
En aquest respecte, ha afegit Carles Ibáñez, “parem especial atenció en què els resultats, coneixement i tecnologia dels nombrosos projectes que estem portant a terme es transfereixin cap a les empreses i la societat, amb l’objectiu que puguin incorporar-los com a eines de diferenciació i generadores de nous models de negoci i com a pràctiques que contribueixin a la resiliència climàtica i al benestar de la societat”.
Mostra d’aquesta aplicabilitat és el Roadmap en Resiliència Climàtica, una metodologia especialitzada desenvolupada pel CRC, perquè les empreses i la seva cadena valor, de proveïdor a client, puguin reforçar la seva resiliència davant els efectes previstos del canvi climàtic en les seves respectives activitats.
La finalitat és poder mitigar el canvi climàtic i fer possible l’adaptació des del punt de vista de la sequera i l’escassetat d’aigua i de la pujada del nivell del mar, així com en relació amb la intensitat dels incendis, les noves malalties i infeccions, els fenòmens climàtics extrems, la pèrdua de biodiversitat i les onades de calor, entre altres efectes.
Objectius estratègics
En conjunt, el Centre en Resiliència Climàtica desenvolupa recerca aplicada, eines metodològiques i tecnologies innovadores per accelerar l’aplicació de solucions per transitar cap al desenvolupament sostenible als territoris, les empreses, els ciutadans i les administracions. També busca contribuir a la implementació de les estratègies compartides d’adaptació i mitigació del canvi climàtic i transformació econòmica, així com de les agendes internacionals.
Altres objectius que persegueix són esdevenir un dinamitzador d’oportunitats davant del canvi climàtic, i identificar, promoure i executar projectes tractors de recerca i innovació de gran impacte. També treballa per ser referent en la transferència de coneixement i de tecnologia a les empreses, administracions i la societat en general.
L’adaptació als efectes del canvi climàtic: una prioritat europea
D’acord amb els experts en canvi climàtic i de Nacions Unides, aquesta dècada és clau per evitar que els impactes del canvi climàtic afectin greu i irremeiablement l’economia, els territoris i la salut de les persones.
En aquest escenari, Europa ha adoptat estratègies d’un abast extraordinari per potenciar la resiliència dels seus territoris, tant amb mesures de mitigació com desenvolupant capacitats per a l’adaptació urgent als escenaris futurs. Als compromisos subscrits en l’acord de París i l’Agenda 2030, se li suma El Pacte Verd, i recentment l’estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic, que estableix el camí per a una transició ecològica tot preparant-se per respondre als efectes inevitables.
Catalunya va posar en marxa el 2012 l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), amb l’objectiu d’esdevenir més resilients i menys vulnerables als impactes del canvi climàtic. L’ESCACC identifica com a essencials la generació i transferència de coneixement, per una banda, i l’augment de la capacitat adaptativa, per l’altra. Actualment, la Generalitat està implementant la nova estratègia d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya 2021-2030.